İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İKÇÜ Teknopark ve Patent Süreçleri Hakkında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Toplantı Gerçekleşti

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, üniversitemizin Araştırma Üniversitesi olma hedefine yönelik geliştirilen bilgi ve teknolojinin uygulamaya dönüştürülerek ticarileşmesine, üniversitemiz ile sanayi kuruluşları arasında iş birlikleri oluşturulmasına ve bölge sanayinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojinin üniversitede geliştirilmesine yardımcı olunmasına önem vermektedir. Bahsi geçen konularda farkındalık yaratılması adına, 21 Mayıs 2024 Salı günü gerçekleştirilen kurul toplantısına bu alandaki çalışmalara yönelik olarak hizmet vermekte olan Proje Genel Koordinatörlüğü davet edilmiştir.

Proje Genel Koordinatörlüğü Fikri Mülkiyet Hakları Patent Vekili Özgür Güvenenler, yaptığı sunumda teknoloji ve inovasyonun üniversitemizin kilit noktası olduğunu ve bu konudaki atılımın bilgi ve teknolojinin üretiminin esas kaynağı olan üniversitemizin patent sahibi olan ya da olmayı düşünen yenilikçi fikirlere sahip akademisyenlere bağlı olduğunu belirtmiştir. Güvenenler, bu bağlamda Proje Genel Koordinatörlüğü'nün üniversitemizin öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından yenilikçi çalışmalar ortaya çıkarmalarının tetiklenmesi, geliştirilen yenilikçi çalışmaların patentlenebilirliklerinin belirlenmesi, ulusal ve/veya uluslararası arenada fikri mülkiyet haklarının korunması, ticari potansiyelinin belirlenmesi, pazar araştırmalarının yapılması, daha sonra firmalarla/yatırımcılarla buluşturulması ve lisanslanması ya da buluşçu ve/veya buluşçuların kendi şirketlerini kurmaları aşamalarına kadar olan süreçte aktif destek vermekte olduğunu ifade etmiştir. Toplantıda yapılan sunumda fikri mülkiyet hakları, ticarileşme ve iş geliştirme konusunda genel bir bilgi verilmiş, başvuru süreçlerine değinilerek üniversitenin desteklerinden bahsedilmiştir. Ardından toplantıya katılan öğretim elemanlarımızın soruları cevaplanmıştır.

Proje Genel Koordinatörlüğü’nden toplantıya davetli olarak katılan Öğr. Gör. Dr. Tuğbanur Özen Balaban, “19.04.2024 tarihli Resmi Gazetede 8363 sayılı karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla İzmir'de 'Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi' kurulmasına dair karar alınmıştır. Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (KİTGEB), İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin Çiğli Ana Yerleşkesi’nde ve İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)’ye komşu bulunan 12 bin 500 metrekarelik alanda İKÇÜ ve İAOSB ana ortaklığı ile hayata geçirilecektir. KİTGEB’in tamamlanmasıyla birlikte konumu, ulaşım imkanları, Ege Bölgesi ve ulusal bütünleşme fırsatlarıyla sanayi ile üniversitenin azami ölçüde iç içe olduğu ve Türkiye’de benzeri olmayan bir teknopark hüviyetini kazanacaktır. Bölgede bulunan yüzlerce işletmenin ve yüzlerce akademisyenin yürüme mesafesinde buluşma noktası olacaktır. Özetlemek gerekirse, KİTGEB, Kuzey İzmir’in ihtiyacı olan, kentle bütünleşmiş, kentin içinde yer alan, kentteki tüm kurumlarla yakın işbirliği kurabilecek, küresel bağlantılarla yurt dışına açılma potansiyeline sahip bir teknoloji geliştirme bölgesi olacaktır.” şeklinde bilgi vermiştir. Dr. Balaban, kısa bir süre önce İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Ticaret ve Sanayi Odası'na tescil edilerek sermaye şirketi (A.Ş.) statüsü kazandığını ve İKÇÜ TTO A.Ş.’nin KİTGEB’in hizmetlerine önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek konuşmasını tamamlamıştır.

İlgili Resimler


Menüyü Kapat