İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Rüzgâr Türbini Tasarım Yarışmasında İKÇÜ Takımından İkincilik Başarısı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliğiyle düzenlenen Küçük Ölçekli Rüzgâr Türbini Tasarım Yarışması’nın kazananları belli oldu.

Küçük Ölçekli Rüzgâr Türbini Tasarım Yarışması, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) iş birliğiyle, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ile Venco Havalandırma’nın destekleriyle düzenlendi. Mühendislik fakültesi öğrencileriyle son iki yılda mezun olmuş genç mühendislerin rüzgâr türbini tasarımı konusunda deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmanın finali ve ödül töreni, İKÇÜ Makine Mühendisliği Bölümü Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı (TETLAB)’nda gerçekleşti.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Karabük Üniversitesinden toplamda 25 ekibin başvuru yaptığı yarışmanın finalinde, ön elemeleri geçen 6 takım yarıştı. İKÇÜ Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı (TETLAB)’nda bulunan İzmir ile Batı Anadolu Bölgesi’nin en büyük Rüzgar Tünelinde yapılan testler sonucu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Takımı ikinci olma başarısını göstererek 15 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Yarışmanın birincisi ve üçüncüsü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü takımları olurken, birinci olan takıma 30 bin TL, üçüncü olan takıma 7.500 TL para ödülü verildi.

Ödül töreninde konuşan İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar, Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde bulunan Temiz Enerji Teknolojileri Laboratuvarı (TETLAB) hakkında bilgi verdi. Rüzgar Türbinleri/Enerjisi ve Güneş Termal Enerjisi odaklı olarak Deneysel Simülatörler, Büyük Rüzgar Tüneli ve Bilgisayar Simülasyonları altyapısını içeren TETLAB’ın sektöre bilimsel ve deneysel olanaklar sunduğunu açıklayan Prof. Dr. Bombar, “Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz Rüzgâr Türbini Tasarım Yarışmasını mümkün kılan TETLAB Rüzgar Tüneli, 46 km/saat hıza kadar havayı bir metrekarelik alanda kontrollü şartlarda sağlayarak test ve simülasyon olanakları sunmaktadır. Sizleri burada ağırlamaktan mutluluk duyuyor, yarışmaya katılan ve kazanan takımları tebrik ediyorum” dedi.

Yarışmanın organizatörlerinden Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı ve Enerji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sercan Acarer ise yarışma hakkında bilgi verirken, “Yarışmaya çeşitli üniversitelerden birçok başvuru oldu. Detaylı ön elemelerden sonra 6 takım finale kaldı. Bu takımlara imalat desteği sağlandı ve belli bir bütçeyle türbinlerini ürettiler. Türbinler kontrollü rüzgar hızlarında testlere tabi tutuldu. Ürettikleri güçler ve saatte 12 km hıza, yani fırtınaya yakın koşullara karşı dayanıklılıkları kriter olarak ele alındı. Yarışmada boy gösteren ve dereceye giren takımları kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Rüzgâr Türbini Tasarım Yarışmasında İKÇÜ Takımından İkincilik Başarısı (İKÇÜ HABER AJANSI)

İlgili Resimler


Menüyü Kapat